Andra bokförlag än de traditionella

Andra sätt att ge ut böcker än på de traditionella förlagen

Det finns andra sätt än att ge ut böcker på ett traditionellt bokförlag. Kanske du skickat in ditt manus till mängder av förlag och gång på gång fått det där trista refuseringsbrevet med texten: Tack för att du skickade in ditt bokmanus till oss, men tyvärr passar det inte in i vår utgivning. Du blir givetvis ledsen och frustrerad för du tror givetvis att det finns potentiella läsare till din bok. Ge inte upp, det finns flera sätt att få ut sin bok. Givetvis får du stå för kostnaderna själv, men samtidigt behöver du inte dela förtjänsten för sålda böcker med förlaget, utan du får behålla hela vinsten själv. Givetvis är de du själv som måste ansvara för marknadsföringen av din bok och känner du att marknadsföring inte är något för dig, kanske du har en vän som kan hjälpa dig att lägga ut på olika sociala medier, eller så får du anlita professionell hjälp.

Hur går du tillväga?

Du kan vända dig till ett så kallad Book on Demand-förlag. De hjälper till med att sätta text och omslag, du bör begära offerter från flera olika BoD och då ser du vilket förlag som passar dig bäst. De är alltid mycket hjälpsamma och ger dig gärna råd om hur många exemplar du bör trycka upp första gången. De ser även till att ett recensionsexemplar skickas till Bibliotekstjänst, BTJ, där en erfaren lektör recenserar den. De hjälper även till så att boken kommer att finnas på nätbokhandlar. De hjälper även dig med bokens ISBN-nummer som är bokens identitet. Detta nummer får du från Kungliga biblioteket i Stockholm.

Eget förlag är också något du kan registrera hos Bolagsverket. Du kan även då låta ett Book on Demand-förlag trycka upp boken, men då har du själv ordnat ISBN-numret och ditt förlag står som utgivare istället för det BoD-förlag eller tryckeri du anlitat. De står istället som grafisk designer.