Brombergs bokförlag

Brombergs bokförlag

Vi måste bara berätta om bokförlaget Brombergs, det lilla familjebokförlaget som lanserades av Adam och Dorotea Bromberg 1975. Efter att ha blivit förföljda i Polen på grund av sitt polskjudiska ursprung flyttade familjen till Sverige 1970. Under hela den tid de levde i Polen arbetade Adam Bromberg med bokförlag, och han grundade flera förlag i Polen efter andra världskriget. När de väl flyttat till Sverige kände Adam Bromberg en stor längtan efter att få arbeta med böcker igen. Tyvärr fick han inget arbete inom bokbranschen. Helt plötsligt fick han en idé om att öppna ett eget förlag, något som inte är lätt om man inte har ett eget kapital. Nu hade de tur och fick ett banklån som precis räckte till att tillverka en bok, och den boken kom från tryckeriet 1976. Boken var skriven av Alain Peyrefitte med titeln: ”När Kina vaknar kommer världen att darra”, en bok som beskrev det okända Kina under 1970-talet. Nu hade de tur och boken blev en succé, de fick ett nytt banklån och då kunde de ge ut nya böcker.

Böcker från östeuropeiska judiska kulturen

Tillsammans bestämde de att satsa på författare som hade ursprung i den östeuropeiska judiska kulturen, men inte var kända i Sverige. De hittade författaren, Isaac Bashevis Singer, från Polen med judisk härkomst som bokförlaget gav ut 1978. Boken blev en storsäljare över en natt och han tilldelades Nobelpriset i litteratur samma år. Det lilla bokförlaget var helt plötsligt framgångsrikt och fick stor uppmärksamhet. Efter Singer kunde förlaget presentera andra framgångsrika utländska författare som bland annat Umberto Eco, Susan Sontag, Anthony Burgess med flera. År 1980 fick Czesaw Milosz, som är poet, Nobelpriset i litteratur och han var utgiven på förlaget. Läs mer om poeter på poesiihalland.se där hittar du mer om poesi.

Sedan fick författaren, Octavio Paz, poet från Mexiko Nobelpriset 1990 och givetvis var det på Brombergs förlag boken var utgiven. Pappa Adam Bromberg var överlycklig över att fått vara med om att hans bokförlag har lyckats ge ut hela tre böcker av Nobelpristagare.