Bokmässan i Göteborg

Sista veckan, onsdag-söndag, är det Bokmässa i Göteborg varje år, och då har de flesta förlag sina montrar där. Givetvis har de största förlagen de största montrarna, flera av de kändaste författarna finns också på plats, och de brukar stå och sälja sina böcker, signera och prata med sina fans.

Författarna blir intervjuade och berättar om sitt författarskap och om sina verk. Hur de började skriva och hur de lägger upp sitt skrivande. På 1980-talet när Bokmässan var ny var det i stort sätt bara de största förlagen som fanns med. Numera finns det många småförlag, de som ger ut böcker på eget förlag och andra inrättningar som finns där. Givetvis har de mindre förlagen mindre montrar och inte de bästa platserna, så tyvärr kan de vara svåra att hitta.

Det finns konferenser i olika rum, där journalister och andra som har varit med om intressanta äventyr etc. föreläser; detta kostar givetvis extra pengar, men det går att lägga till på inträdesbiljetten. Du kan få dessa konferenser i ett paketpris och det gäller alla som är intresserade av att gå på dessa föreläsningar.

Under onsdag-torsdag är Bokmässan endast öppen för fackfolk, såsom personal från bibliotek, bokhandlare med flera. Lördagen är den absoluta dagen, då det bara strömmar in bokentusiaster, från hela Sverige men även från andra länder. Varje år har dessutom ett eget tema, till exempel Afrika, och då kommer det en författare och berättar om afrikansk litteratur och det är mycket som kretsar till Afrika. Den här helgen är mycket viktig för förlag och författare, för att få visa upp sig och göra PR för sig. Naturligtvis är det också en stor helg för alla som älskar böcker. Att bara gå runt omkring, köpa böcker, eller kanske få mingla med sina favoritförfattare är stort! Denna tillställning är precis lika populär år efter år, och så lär den fortsätta.