Hur du ger ut en bok på ett traditionellt bokförag

Att bli författare

Många drömmer om att bli författare och då helst kunna leva på sitt skrivande. Vi kan direkt säga att det är inte många författare som kan försörja sig på sitt skrivande, utan måste ha ett jobb vid sidan om. Kanske du kan försörja dig som författare med tiden, men då måste du sälja många böcker. Här tar vi nu upp hur det går till att få ett förlagskontrakt på ett traditionellt bokförlag. Numera kan du även ge ut på eget förlag och trycka böckerna på ett Book on Demandförlag, eller gå via vissa förlag som tar betalt för de tjänster du själv önskar, om detta kommer vi ta upp senare.

En bra idé behövs

Vissa har hur många idéer som helst i huvudet, eller har genom åren skrivit ner berättelser och lagt dem i en byrålåda. Plötsligt en dag får du för dig att nu ska du skriva en bok och rotar fram dina anteckningar, funderar lite över vad du kan göra åt dem. Har du tur poppar idéer upp i huvudet och du sätter dig vid datorn och börjar skriva. Till slut har du förhoppningsvis lyckats få ihop ett bokmanus som du känner dig nöjd med, men då är frågan om något bokförlag tycker likadant.

Kontakta olika bokförlag

Efter storyn är skriven kontaktar du ett förlag och de brukar be dig att skicka ett synopsis (sammanfattning) av ditt manus och ett kortare personligt brev, inte ett CV, utan bara vem du är och lite om din story. Sedan skickar du in det, antingen elektroniskt eller i pappersform. Nu börjar den långa väntan innan du får ett svar, det brukar ta cirka tre månader eller längre. På förlaget går en lektör igenom manuset. Anser denne att det inte är något att gå vidare med, får du ett brev där de tackar för att de fick läsa ditt manus, men att det inte passar deras utgivning. Eller om du har tur får du ett ja tack, och ett förlagskontrakt.