Norstedts, Rabén & Sjögren och Albert Bonniers förlag

Norstedts

Det finns åtskilda bokförlag i Sverige, och det äldsta traditionella bokförlaget i Sverige är Nordstedts Förlagsgrupp AB, grundare var Per Adolf Norstedt och när bokförlaget lanserades 1823 hette det P.A Norstedt & Söner. Nordstedts ger ut vuxenböcker och Rabén & Sjögren heter den grupp som ger ut barnböcker. P. A. Norstedt & Söner, bytte namn så sent som 2005 till Norstedts Förlagsgrupp. De har cirka hundra anställda och år 2013 gav de ut inte mindre än omkring fyrahundra nya böcker. Norstedts har även hand om Barnens bokklubb. Kända författare som har Norstedts som sitt förlag är bland annat Jonas Gardell, Torgny Lindgren, Hans Rosenfeldt, J K Rowlings och hennes Harry Potterböcker, även den kände J R R Tolkiens Sagan om Ringentrilogin är några av alla kända författare på Norstedts.

Rabén & Sjögren

Rabén & Sjögren är som sagt en del av Norstedts Förlagsgrupp sedan 1988, här ges barnböcker ut, och här fick äntligen Astrid Lindgren 1947 förlagskontrakt, efter att blivit refuserad gång på gång på andra förlag. Hon stannade kvar på förlaget ända till 1970, då hon gick i pension. Andra kända författare som gett ut böcker här är den norske författaren Roald Dahl, och vår egen kända och mycket populära författare Gunilla Bergström och många fler.

Albert Bonniers förlag

1837 lanserades Albert Bonniers förlag, som också är ett av de största bokförlagen i Sverige. På förlaget utges många olika genrer, som biografier, essäer, romaner av alla de slag, memoarer, olika faktaböcker, med flera. Många av våra största författare i landet har Albert Bonniers som sitt förlag, Kerstin Ekman, Karolina Ramqvist och Kerstin Strandberg är bara några av dem. Bland kända utländska författare finns Dan Brown, Jo Nesbø, och Paul Auster och många fler. Just utländska författare som blir översatta till svenska är vanligt här. Albert Bonniers är även ett av våra bokförlag där flera nobelpristagare gett ut böcker. Ungefär hundra böcker utkommer varje år på Albert Bonniers.